Flislegg ute på 1-2-3!

Lei av vedlikeholdsarbeid utendørs? Da kan dette være løsningen for deg. Med flis utendørs slipper du unna store deler av vedlikeholdsarbeidet som trengs med en terrasse av trebord.

Forberedelser

Om man allerede har en støpt såle, eller skal støpe en såle, er det svært viktig å huske å lage et fall på toppen. Normalt tenker man at dette er forbeholdt bad, men også ute vil dette være av behov. Dersom vannet ikke får mulighet til å renne ned fra sålen, kan det oppstå frostskader på vinteren og flisene kan bli ødelagt. Det er anbefalt et fall på 2:100 for å unngå nettopp dette. Påse at underlaget er rent og ikke svikter før videre utførelse.

Megatips! Visste du at betong inneholder kalsium? Og kalsium kan over tid gi kalkutslag hvis det til stadighet utsettes for vann – hvilket klimaet i Norge bidrar rikelig med. For å unngå at flisene blir stygge av kalkutslag, anbefales det å benytte en diffusjonsåpen membran for å forhindre fukt i sålen og opptrekk av kalk.

 

Heft

Ettersom vi har de årstidene vi har, vil det å sikre god heft for flisene være alfa og omega for et varig resultat. Gå derfor over med en primer før du setter i gang med å lime på flisene. Når primeren har fått herdet i 2-3 timer, kan du begynne å lime flisene. Det er svært viktig at du velger et lim som er egnet for utendørsbruk, altså at det tåler det store spennet vi har av temperatursvingninger. Til liming av fliser og naturstein brukes ulike limtyper, undersøk derfor hvilket lim som vil passe til ditt prosjekt før du starter.

Valg av flis

Det aller første du bør tenke på er om flisen er godkjent for bruk utendørs. Hvis flisen ikke er frostsikker risikerer du at den sprekker opp på vinterstid. Det kan også være greit å tenke litt praktisk rundt farge. Er området du skal flislegge utsatt for mye sollys, anbefales det å velge en lysere flis. En mørk flis absorberer mer av sollyset og vil derfor være svært varm å gå på.

Husk at jo mindre flis man velger, jo enklere vil det være å legge flisen. En stor flis som ikke er klemt godt nok til underlaget kan få et hulrom under flisen. Et slikt hulrom vil fylles med vann over tid, hvilket gjør at flisen til slutt kan løsne, eller i verste fall sprekke. Å dobbellime, altså påføre lim på både underlag og undersiden av flisen, vil hjelpe mye for å unngå akkurat dette problemet.

 

Siste finish

Når flisene er lagt er det fuging som gjenstår. Velg en fug som er egnet for utendørsbruk da disse gjerne er litt mer kompakte og tette, slik at minst mulig fukt trenger gjennom fugen. Bruker du i tillegg en fugeimpregnering, vil fugen bli svært motstandsdyktig mot vannoppsug. Har du valgt å legge naturstein, er det veldig viktig å huske at du må impregnere selve steinen.

Megatips!

• Ikke flislegg i direkte sollys
• Husk fall for å forhindre frostskader
• Ved å dobbellime sikrer du et godt resultat
• Anbefalt arbeidstemperatur for legging av flis er 10-25ºC, bakketemperaturen må være minimum 5ºC
• Les gjennom breuksanvisninger til de ulike produktene før du starte, så unngår du overraskelser underveis

Finn drømmeflisen til din uteplass her